Upprustningen av Medborgarhusets salsvåning har tilldelats Byggnadsvårdspriset!

För andra året i rad mottar Örebroporten byggnadsvårdspriset av Örebro Hembygdsförening. 2022 tilldelades Skofabriken i Skebäck det ärofyllda priset. 2023 är det Medborgarhuset som prisas. Renoveringen har haft fokus på att både modernisera möteslokalerna och de sociala ytorna med stor respekt för byggnadens kulturhistoriska värden.

Medborgarhuset har renoverats av Byggnor efter skisser som White arkitekter arbetat fram tillsammans med Örebroportens projektledare Frida Nilsson, arkitekt Anders Ejdeholt och förvaltarna Göran Köttö och Håkan Åstö.

Motivering lyder som följer:

 

Logotyp Örebro hembygdsförening.2023 års Byggnadsvårdspris tilldelas Medborgarhuset Olof Palmes Torg 1, Örebro

Fastighetsägare: Örebroporten Fastigheter AB

Precis i tid till Örebro stads 700-årsjubileum 1965 stod ett spännande hus färdigt. Att bygga huset var ett led i strävan från först Folkets Hus-föreningen och senare stadens styrande att skapa en fin mötesplats för stadens invånare. Ambitionsnivån för byggnaden var mycket hög, arkitekter var bröderna Erik och Tore Ahlsén och byggnaden fick 1967 Sveriges största arkitekturpris, Kasper Salin-priset. Från början innehöll Medborgarhuset teater, biograf, ungdomshall, konferensrum, kontorslokaler, hotell, butiker och en restaurang.

Under de senaste åren har huset genomgått både yttre och inre renovering. Många ursprungliga interiördetaljer från 1960-talet har återskapats som putsväggar och stavparkett. Koppardetaljer, taklameller och dörrar har renoverats och kompletterats. Senare tiders främmande tillägg och installationer har tagits bort. Stor vikt har lagts vid belysningen som både blivit energisnål samtidigt som man återskapat den ursprungliga stämningen. En viktig del är Pia-lamporna formgivna av Tore Ahlsén som letats fram ur förråden och fått nytt liv med nytt tyg och el. Även utvändigt har glaspartierna ersatts med nya isolerglas där stor vikt lagts vid att behålla partierna smäckra utseende.

Med utdelandet av 2023 års byggnadsvårdspris vill Örebro Hembygdsförening uppmärksamma det fina och varsamma arbete som gjorts för att både bibehålla de miljöer som är intakta och återskapa många detaljer som gått förlorade under årens lopp.

 

ÖREBRO HEMBYGDSFÖRENING Byggnadsvårdssektionen 2024-10-01

Pär Bäckman Ordförande Hembygdsföreningen

Eva Robertsson Ordförande Byggnadsvårdssektionen

 

Foto: Kicki Nilsson, Icon Photography

Snabbfakta

Om Medborgarhuset
Byggår: 1965
Area: 23 500 kvm
Fastighetsbeteckning: Nålmakaren 3
Vilka hyr här?Örebro Kommun, Region Örebro Län, Smörgåsbutiken, White Arkitekter, Conventum

Läs om fler projekt

Vi är stolta att få skapa rum för framtidens Örebro.