Örebroporten återvinner 200 fönster i unikt samarbete

För första gången i Sverige återvinns planglas, glasrutor i fönster. Och det i Örebro. När Örebroporten nu rustar Kexen Östra återvinns 200 fönster. En stor återvinningsinsats med sikte på framtiden.

Örebroporten har inlett en total upprustning av fastigheten Kexen Östra, dit Skatteverket ska flytta in våren 2026. Projektet markerar ett viktigt steg inom hållbart byggande då stommen bevaras men fasaden och stora delar av byggnaden byts ut. Och inte mindre än 200 fönster återvinns nu i samarbete med Ragnsells Sverigeunika återvinningsanläggning.

– Vi bad Ragnsells att inventera fönstren tidigt i processen för att se vilka som kunde återvinnas. Glädjande nog kunde nästan alla fasadfönster, cirka 200 stycken, tas om hand med gott resultat. Det här är viktigt eftersom större delen av alla gamla glasrutor fortfarande går till deponi i Sverige. Vi är stolta över att återvinna fönstren och vara med och sätta en ny standard för hållbart byggande, säger Nils Källman, projektledare på Örebroporten.

Fönstren bearbetas till glasmassa som kan användas för att tillverka nya fönster, och Örebroporten hoppas på att bidra till en framtida modell för fönsteråtervinning, med en form av pantsystem.

“En hållbarhetssatsning vi valt att prioritera tillsammans med OBK”

– Återvinningen av fönstren är en investering som kommer med en kostnad men det är en hållbarhetssatsning vi valt att prioritera tillsammans med OBK, byggentreprenören som leder vår ombyggnation. Och som dessutom är samma företag som uppfört just Ragnsells banbrytande anläggning. Vår förhoppning är att detta projekt kan inspirera till ökad återvinning av fönster, så att vi kan minska nyproduktionen och i stället utnyttja de resurser vi redan har, säger Nils Källman.

Projektet uppmärksammas i samband med invigningen av Ragnsells återvinningsanläggning på onsdag, där fokus ligger på att skapa hållbara lösningar för byggsektorn.

För mer information, vänligen kontakta:

Nils Källman, projektledare, Örebroporten
Direkttelefon: +46 019-760 51 13
Mobil: +46 070-795 93 58
Epost-adress: nils.kallman@orebroporten.se

”Vi är stolta över att återvinna fönstren och vara med och sätta en ny standard för hållbart byggande”

Nils Källman, projektledare Örebroporten.

Senaste nyheterna

Vad händer och är på gång i Örebro? Håll koll på det senaste.