Begreppet ”digital tvilling” var ett av de 35 ord som 2019 tog sig in på Språkrådets nyordslista.
Tydligare kan det inte bli: digitala tvillingar är på mångas läppar inom produktutveckling, teknikindustrin och fastighetsförvaltning.
– Ja, men det viktiga är hur digital tvilling definieras. För mig handlar det om att få realtidsdata från byggnaden och även kunna simulera förändringar, säger Jesper Hedlund, CAD/BIM-ansvarig på Örebroporten.
Det är förstås Jespers definition som gäller på Örebroporten och i arbetet med Kulturkvarteret.
Varje enskilt objekt i det stora bygget som är större än 32 millimeter ska modelleras, alltså finnas som en klickbar ikon i informationsmodellen och innehålla all relevant information. Dessutom ska den digitala tvillingen lämna information om funktion och användning i realtid – och på lite sikt, med hjälp av AI (artificiell intelligens) automatiskt reglera saker som värme och ventilation.
– Vilken förmån att vi på Örebro universitet har en av världens mest framstående forskare inom AI som leds av professor Amy Loutfi, säger Jesper Hedlund.
Maximerar upplevelsen
Och vilken tur att Amy Loutfi och Örebro universitet tycker att Kulturkvarteret är ett idealiskt projekt att forska kring och utveckla nya digitala lösningar. Tillsammans ska nu universitetet och Örebroporten utveckla en digital tvilling som underlättar driften och maximerar upplevelsen i byggnaden.
I grunden bygger arbetet på den digitala tvillingen av Kulturkvarteret. Den kan därefter byggas på med flera lager av information och funktioner som skapar användarnytta. Allt från att sekundsnabbt visa vilka toaletter som är lediga och var de finns till att förutspå framtida behov av värme och ventilation utifrån bokningar i fastigheten.
Nya funktioner
– NOVA-huset på universitetet blir vår lekstuga framöver, skrattar Jesper men återvänder snabbt till allvaret.
– Vi delar med oss av en fantastisk byggnad och fastighetsdata i realtid. På universitetet utvecklar de nya funktioner i systemet och vad som krävs för att det ska fungera, exempelvis kompletterande sensorer på olika platser.
Exakt vad det blir, vet inte Jesper Hedlund ännu. Först i början av 2021 ska Kulturkvarteret vara inflyttningsklart.
– Men de tekniska och digitala lösningarna blir bra, det är jag övertygad om. Vi samarbetar ju några av världens mest framstående inom AI.