Idrottshuset

Idrottshuset, uppfört intill Behrn Arena vinter, kompletterar det centralt belägna sport- och idrottsområdet med en inomhusarena. Idrottshuset speglar idrottsutövningens förutsättningar i Örebro vid mitten av 1900-talet.

Här finns nya möjligheter

Just nu har vi ett eller flera lediga objekt i Idrottshuset.
Butik, Kontor, Övrigt
Idrottshuset
Idrottshuset 1C, Örebro

Visa på Objektvision

Butik, Kontor, Övrigt
Idrottshuset
Idrottshuset 1C, Örebro

Visa på Objektvision

Snabbfakta

Idrottshuset

Adress: Eyragatan 1 A-B
Fastighetsbeteckning: Vinterstadion 1
Byggår: 1946
Area: 17 400 kvm
Vilka hyr här?Örebro Kommun, Krafft Måleri, Flügger Färg, Dialect

En symbol för idrottsutövningens förutsättningar i Örebro

1939 fick stadsarkitekten Georg Arn uppdraget att gestalta byggnaden som efter fördröjning under krigsåren stod klar och invigdes 1946. Idrottshuset inrymde då en stor bollhall med läktare i entréplanet. I källaren fanns lokaler för bowling, boxning, brottning och en friidrottshall. En trappa upp fanns tennishallen, också den med läktare, gymnastiksal, klubbrum och omklädningsrum. Anläggningen inrymde utöver idrottslokaler även studierum för ABF, en ungdomsgård och flickscouternas lokal. Vidare fanns även kafé, vaktmästarbostad och administrativa rum.

Byggnaden har ett tidstypiskt formspråk med gedigna material och ett hantverksmässigt präglat byggande, en samlad volym och miljöskapande uttryck. Vissa ändringar har skett men byggnaden bevarar sin karaktär till sin helhet. Idrottshusets karaktäristiska volym och välvda tak annonserar tydligt byggnadens funktion som sport- och idrottshall. Idrottshuset, uppfört intill Eyravallen, kompletterar det centralt belägna sport- och idrottsområdet med en inomhusarena och har ett högt social- och samhällshistoriskt värde genom att spegla idrottsutövningens förutsättningar i Örebro vid mitten av 1900-talet. Huset inrymde från början även samlings- och studierum för ABF och samlade på så sätt även andra aktiviteter än sport.

Initiativet till idrottshuset i Örebro kom från Harald Åkerman, ordförande i stadsfullmäktige och riksdagsman. År 1935 bildade han tillsammans med rektorn Paul Bergqvist och bankdirektören Charles Löfgren en grupp, senare Idrottshusföreningen, som kom att genomdriva byggandet av idrottshuset. Örebro stad upplät mark för byggandet och bistod med markarbeten som anläggning av gator, parkeringsplatser, cykelställ och broförbindelser över Bygärdesbäcken. Karaktäristiskt välvd takform mot öster över den stora bollhallen med läktare är det mest iögonfallande i byggnaden, gult fasadtegel och grön korrugerad plåt på taket. Högdelen mot öster antyder delvis andra utrymmen och alternativa aktiviteter som studierum och administrativa utrymmen, det understryks av putsfasader och höga glasade trapphus. Fasadteglet har murats i mönster vid trapphusen samt i ett tandsnittmönster vid takfoten runt om hela anläggningen. Viktigt för byggnadens karaktär är dess samlade volym i en hög- och lågdel, ursprungligt material och utförande på fönster och portar samt fasadbehandlingen med olika material. 2009 fick Clarus Arkitekter i uppdrag av Örebroporten att utforma en om- och tillbyggnad av Idrottshuset. Platsen mellan Idottshuset och Eyrabadet kallas Lings plan efter Pehr Henrik Ling, ”den svenska gymnastikens fader”.

Gröna obligationer

Hur fungerar det?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris in nunc vitae urna gravida malesuada. Proin commodo lacinia nisi ac feugiat. Suspendisse eu malesuada risus, malesuada malesuada metus.

Läs mer om
Idrottshuset

Här har vi samlat nyheter, reportage och information med koppling till Idrottshuset.

Nyfiken på att veta mer?

Kontakta mig

Håkan Åstö
Kommersiell förvaltare
Telefon: 019-760 51 18
Mail: hakan.asto@orebroporten.se