Folkets Hus

I slutet av 1800-talet börjades planeringen av införandet av Folkets Hus i Örebro. Här har Örebro folkhögskola haft sina lokaler under många år. Idag används den som kulturhus i kommunal regi.

Snabbfakta

Folkets Hus

Adress: Järnvägsgatan 8
Fastighetsbeteckning: Klostret 12
Byggår: 1927
Area: 3 700 kvm
Vilka hyr här?Örebro Kommun, Sibylla, Bastad Burgers, Bilda

Välbevarad, stilren och utpräglad 1920-talsklassicism

I slutet av 1800-talet börjades planeringen av införandet av Folkets Hus i Örebro. Men det dröjde till slutet av 1920-talet innan det fanns kapital och plats för byggnaden. Efter det gick det fort och huset kunde invigas den 23 december 1928. A-salen är utformad som en teater och kallades också Nya teatern. Salen hade även ett fullständigt biografmaskineri, och kunde därför utnyttjas som biograf. I salongen finns väggmålningar utförda av Gunnar Torhamn. Nya teatern kom att tjäna som Örebros huvudsakliga teater från 1936, då Örebro Teater slutade användas, fram till 1965, då Medborgarhuset stod klart. Som teaterlokal hade A-salen stora brister, framför allt när det gällde scenutrymme och loger. I huset fanns i övrigt salar och sammanträdesrum samt expeditioner för olika fackföreningar.

År 1965, när Medborgarhuset stod färdigt, flyttade alla funktioner dit. Därefter hade Örebro folkhögskola sina lokaler i byggnaden under många år. Idag används byggnaden som kulturhus i kommunal regi. Den välbevarade byggnadens arkitektur präglas av stilren och utpräglad 1920-talsklassicism vilket är typiskt för arkitekten Joel Lundeqvist som var verksam i Örebro fram till 1930. Särskilt viktig är den oförändrade, monumentala fasaden mot Järnvägsgatan som bidrar med stora miljömässiga och arkitektoniska värden. Byggnadens funktion bidrar också med stora symbolvärden och socialhistoriska värden. Senare ombyggnader är bl.a. en utbyggnad med hisschakt på gårdssidan (1988), tillbyggnad med utvändig trappa mot gården och utökad öppning i bottenvåningens fasad för gatukök mot Järnvägsgatan.

Arkitektonisk beskrivning: Mittrisalit mot Järnvägsgatan med sex halvkolonner och en fronton. I mitten finns även en rundad balkong med dekorativt gjutjärnsräcke. Den släta fasaden har reliefdekor. Motiven föreställer exempelvis en murare, skomakare, snickare, en kvinnlig figur samt ett par fruktkorgar. I bottenvåningen finns butiksfasader. Dekorativa dörröverstycken med bl.a. voluter i huggen granit. Delar av interiören har renoverats/återställts i samråd med Stadsantikvarien.

Gröna obligationer

Hur fungerar det?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris in nunc vitae urna gravida malesuada. Proin commodo lacinia nisi ac feugiat. Suspendisse eu malesuada risus, malesuada malesuada metus.

Nyfiken på att veta mer?

Kontakta mig

Karin Bodin
Kommersiell förvaltare
Telefon: 019-676 22 48
Mail: karin.bodin@orebroporten.se