Örebroportens projektmål för Kulturkvarteret har varit följande:
Sommaren 2020 meddelade verksamheten att man hellre ville flytta in på senvåren för att det skulle passa verksamheten bättre jämfört med inflyttning vid årsskiftet. Slutbesiktning med godkänt resultat gjordes den 19 februari 2021, verksamheten påbörjade inflyttning 1 april 2021. Tidplanen anses därmed vara uppfylld.
Uppfyllt. Budget 680 Mnkr och utfall 600 Mnkr i 2021 års nivå.
Uppfyllt, certifiering erhållen september 2019.
Uppfyllt. Digital tvilling, många sensorer, wifi för besökare mm.
Uppfyllt i de delar som kan överblickas i dagsläget. God arbetsmiljö har prioriterats under projektet med ett utfall på ett fåtal olyckor och ett antal tillbud. Arbetsmiljöverket har genomför tillsyn med godkänt resultat. Den färdiga byggnaden har förutsättningar för en bra arbetsmiljö både för verksamheterna och för den löpande fastighetsförvaltningen och uppfyller krav på god tillgänglighet.
Uppfyllt. Gestaltningen håller en hög internationell arkitektonisk nivå. Materialval är valda utifrån bra miljöval och lång livslängd.
– Stoltbygge?! Javisst, detta byggprojekt är vi oerhört stolta över säger Jeanette Berggren, VD på Örebroporten. Projektutfallet är ca 600 Mnkr i 2021 års prisnivå vilket är 80 Mnkr lägre än investeringsbudgeten. Dock har det blivit en förskjutning mellan byggnad och tekniska komponenter vilket ökar avskrivningar pga kortare livslängder för de tekniska komponenterna som också ska reinvesteras tidigare än byggnadsdelar. Orsaken till att utfallet är så pass mycket bättre än budgeterat är företrädesvis:
Hyran för kulturkvarteret är 35 mnkr i 2016 års nivå. Hyran för multiscenen på 2,5 Mnkr som minimihyra i 2021 års nivå med tilläggshyra upp till 4,0 Mnkr utifrån utfall på externa uthyrningar.
Det färdiga huset innehåller som nämns ovan mer teknik med kortare livslängd än byggnadskomponenter vilket ökar avskrivningskostnaderna för Örebroporten. Detta gör att Örebroportens direktavkastning efter verkligt utfall är kvar på samma nivå som budgeterat, ca knappt 6% i direktavkastning. Örebroporten har också fått ta nedskrivningskostnader m a a förvärvet av Riksbankshuset utan kompensation vare sig på hyra eller på annat sätt från Örebro kommun. Något större utfall på det rörliga hyrestillägget för multiscenen beräknas inte bli aktuellt under den första tiden med hänsyn till pandemin. Utöver vad som ingår i hyresavtalet har hyresvärden också gjort investeringar på 7,5 mnkr i teknisk utrustning i multiscenen för att säkerställa breda användningsmöjligheter och öka möjligheterna till externa hyresintäkter. Örebro kommun har efter de 35 Mnkr sattes som hyrestak också med anledning av det låga ränteläget förhandlat till sig en hyresrabatt på 20 Mnkr fördelat på den fem första åren, vilket sänker direktavkastningen till ca 5,4% under den perioden.
– Jag är oerhört stolt över att Örebroporten levererat detta komplexa och långsiktiga projekt som kommer erbjuda Örebroarna de bästa förutsättningarna att uppleva, utöva och konsumera kultur. Att vi också uppfyllt samtliga projektmål och underträffat budgeten känns extra glädjande säger Lennart Bondeson, styrelseordförande för Örebroporten. Det har jag nästan aldrig upplevt tidigare när det gäller stora komplexa projekt.
– Att vi har rott projektet i hamn 80 miljoner under budget är resultatet av hårt arbete, säger Jeanette Berggren, VD Örebroporten. Vi förstod redan i planeringen av projektet att hård budgetdisciplin i kombination med erfarna inköpare och en väl planerad inköpsprocess skulle vara nyckeln till att klara projektbudgeten.
– I partneringsamarbetet har Örebroporten, NCC och underentreprenörerna har jobbat med riskanalyser löpande. Projektet hade – trots arbetet med riskanalyser – kunnat drabbas hårdare av till exempel pandemin, Byggnads strejkvarsel hade kunnat övergå till strejk och bygget hade kunnat drabbas hårdare av vinterväder i början av bygget. Det fanns många risker som har undvikits, en del på grund av god planering, en del på grund av yttre omständigheter som fallit ut på ett gynnsamt sätt. Att verksamheten i somras beslutade sig för att inflyttningen var mer önskvärd i april än januari har också sparat forceringskostnader och vi har genom det kunnat göra kompensatoriska investeringar i scenteknik avslutar Jeanette Berggren, VD Örebroporten.
Örebroporten Fastigheter AB är Örebros eget utvecklingsbolag. Tillsammans med kommun och näringsliv bygger vi ett starkare och växande Örebro genom välanpassade miljöer för företag, organisationer och samhällsfunktioner. Vårt fokus? Samhällets bästa. Med stor kunskap inom utveckling och förvaltning är vi stolta att få skapa rum för framtidens Örebro.
Örebroporten Fastigheter AB Orvar Bergmarks plats 2 B 702 23 Örebro
019 – 676 22 30
info@orebroporten.se
LinkedIn