Virginska

Idag är Virginska känd som skolbyggnad för Virginska gymnasiet. Visste du att den tidigare använts för skotillverkning och industrihotell? Här brukade 1900-talets största skofabrik, Skofabriken Oscaria, husera.

Snabbfakta

Virginska

Adress: Fabriksgatan 46-52
Fastighetsbeteckning: Tågmästaren 24
Byggår: 1914 och 1990 (Rosa huset)
Area: 27 000 kvm
Vilka hyr här?Örebro Kommun

Från skofabrik till skolbyggnad

Skofabriken Oscaria startades av Ernst Åqvist 1898 i Sundbyberg. 1914 flyttade företaget till Örebro till den nyuppförda fabriksbyggnaden vid Fabriksgatan. Byggnaden ritades av Vilhelm Renhult och byggdes sedan till i etapper mellan 1914 och 1937. Under 1930-talet expanderade företaget då Skofabriken Scandia och Nya Skofabriks AB Örnen köptes och Oscariakoncernen blev en av Sveriges största i skobranschen med flera fabriker och 200 butiker över hela landet. Föreget drev även en utbildning för butiksföreståndare, biträden etc. 1950 hade fabriken 251 tjänstemän och 650 arbetare anställda. Det internationella företaget Bata tog över hela koncernen 1968. 1971 upphörde skotillverkning i Oscariafabriken. Kommunen, genom Industribyggnads AB, köpte fastigheten efter nedläggningen. Byggnaden har därefter används som industrihotell och senare som gymnasieskola med namnet Virginska gymnasiet.

Skofabriken Oscaria var under 1900-talet Örebros största skofabrik och representerar en viktig epok i stadens näringsliv under 1900-talets första hälft, då hälften av alla skor i Sverige tillverkades i Örebro län. Kvarteret och miljön berättar om företaget Oscarias historia och tillhör en av skoindustriepokens viktigaste byggnader Örebro. Fabriken är ett välbevarat exempel på god industriarkitektur från 1900-talets början. Den är modern för sin tid och en av arkitekten Vilhelm Renbergs finaste byggnader. Formspråket är monumentalt och utformningen har höga arkitektoniska kvaliteter. Byggnadens industrikaraktär hör till byggnadens främsta värden. Till byggnadens särdrag hör de långa obrutna gatufasaderna, som är viktiga för stadsbilden, de putsade fasadernas utformning med väggfält indelade med väggpelare, fönstersättningen och de spröjsade träfönster med flera lufter, trapphusen, liksom takens volym och utformning med brutna tegelklädda takfall med horisontella fönsterband. I huvudsak är byggnaden välbevarad exteriört med ursprungliga träfönster. Mot gården finns tillbyggnader och samtliga portar är utbytta.

Byggnaden har tre våningar med inredd vind. Den ursprungliga fabriksbyggnaden förlängdes mot söder 1938. Tillbyggnaden har samma utformning som den ursprungliga byggnaden. Fasaderna är putsade och utformade med väggfält indelade med väggpelare. Väggfälten utnyttjas för stora spröjsade träfönster med flera lufter. Fönstren är ursprungliga och har kompletterats med en inre fönsterbåge. Fasaden avslutas upptill av en profilerad takfotslist. På gavlarna finns stora spröjsade lunettfönster. Byggnaden har ett tegelklätt mansardtak. I de brutna takfallen finns horisontella fönsterband med småspröjsade fönster. Mot gården finns trapphus med torntak samt tillbyggnader, lastkajer och skärmtak. Mot gatan är entréerna indragna med omfattning av profilerat listverk i puts. Samtliga entréer har utbytta portar. På den södra gaveln finns en länkbyggnad till en skolbyggnad som uppfördes 1987.

Gröna obligationer

Hur fungerar det?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris in nunc vitae urna gravida malesuada. Proin commodo lacinia nisi ac feugiat. Suspendisse eu malesuada risus, malesuada malesuada metus.

Nyfiken på att veta mer?

Kontakta mig

Karin Bodin
Kommersiell förvaltare
Telefon: 019-676 22 48
Mail: karin.bodin@orebroporten.se