Regnbågen

Regnbågen, en dansbyggnad som uppfördes år 1962, berättar om tiden då dansbanor i folkparken var en attraktion som drog människor till parken. Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som en tidstypisk byggnad från 1960-talet.

Snabbfakta

Regnbågen

Adress: Brunnsparken 1
Fastighetsbeteckning: Nikolai 3:352
Byggår: 1962
Area: 1 440 kvm
Vilka hyr här?Föreningen Folkets Park

Tidstypisk dansbyggnad från 1960-talet

Dansbyggnad som uppfördes år 1962 med en rund byggnadskropp med ett välvt takfall över danslokalen och två armar, en längre och en kortare. Den byggdes med ett modernt varmluftssystem för att möjliggöra dans även under höst och vår. Byggnaden rustades upp och fick vinterisolering 1981, då isolerades byggnaden invändigt vilket gör att fönster och dörrar i exteriören finns bevarade. Regnbågen står på en gjuten grund som är delvis målad, delvis rå betong. Stora delar av fasaden är uppglasad och byggnaden har kvar sina ursprungliga dörrar bestående av glasade och blåmålade metalldörrar. På den delen där danslokalen finns har takfoten av plåt en färgsättning i just regnbågens färger.

Färgsättningen är trots namnet inte ursprunglig, från början var byggnaden enfärgad. Taket är klätt med takpapp. Fasaden är delvis murad av lättbetongblock som har målats vita. En nyare del som inrymmer garderober byggdes 1987 och har fasadelement av krossad marmor. Entrépartiet har ett välvt tak beklätt med papp och aluminiumdörrar i blått och brunt samt en skylt i rött med texten Regnbågen. Resterande tak är pulpettak belagt med blank bandplåt.

Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som en tidstypisk byggnad från 1960-talet med den till stora delar glasade fasaden och material som plåt, lättbetongblock och pappklätt tak. Detaljer som ger byggnaden ett individuellt arkitektoniskt uttryck är det välvda taket och den runda byggnadsformen samt den regnbågsfärgade takfoten även om färgsättningen inte är ursprunglig. Detta ger den ett arkitektoniskt värde. Byggnaden har även ett samhällshistoriskt och socialhistoriskt värde då den berättar om en tid då dansbanor i folkparken var en attraktion som drog människor till parken. Det berättar även om folkparkers utveckling från att ha börjat som en samlingsplats för arbetarrörelsen till att bli allt mera av ett nöjesnav med en bred publik. Byggnaden har även ett miljöskapande värde inom området.

Gröna obligationer

Hur fungerar det?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris in nunc vitae urna gravida malesuada. Proin commodo lacinia nisi ac feugiat. Suspendisse eu malesuada risus, malesuada malesuada metus.

Nyfiken på att veta mer?

Kontakta mig

Karin Bodin
Kommersiell förvaltare
Telefon: 019-676 22 48
Mail: karin.bodin@orebroporten.se