Det var hög tid och den största kommunala flytten någonsin. Lokalerna på Aspholmen var minst sagt utslitna och Teknik och serviceförvaltningen behövde verkligen ett nytt hem. Hösten 2023 gick Örebroporten i mål med utmaningen, trots tuffa tider och en tromb. Och flera hundra av kommunens medarbetare flyttade till Berglunda.
-Flytten till Berglunda är så efterlängtad och ett fantastiskt lyft för Teknik- och serviceförvaltningen. Det här betyder mycket för vår verksamhet och våra medarbetare men framför allt för vår service till örebroarna, säger Johanna Elfving vikarierande förvaltningsdirektör för Teknik- och serviceförvaltningen.
Från ditt toalettbesök till cykelturen, barnens mat i skolan, din sophämtning eller att nattens snöfall har röjts bort så att du kan cykla eller ta bilen till jobbet. Teknik- och serviceförvaltningen finns med örebroarna i många av livets stunder.
-Den här verksamheten är avgörande för att vardagen i Örebro ska fungera och vi är stolta över hur bra det här stora projektet har gått. Detta trots både utmanande tider och att vi faktiskt drabbades av en tromb i augusti 2022 som orsakade både takskador och vattenskador, säger Nils Källman, projektledare Örebroporten.
Efter flera års förberedelser och anpassningar av lokalerna har nu en tredjedel av förvaltningens 700 medarbetare flyttat in granne med Truckstop i södra Örebro. Bland annat servas nu alla kommunens fordon, från snöröjning och hemtjänst till avfallshämtning, i nya lokalerna Tankbilen 1 och 2 i Berglunda. Det finns ett centralt lager för alla verksamheter, med smarta tidsbesparande lösningar och enklare administration vid lastning och lossning. Även kontorsutrymmen och posthantering ryms i lokalerna. Förutom fordonsverksamheten flyttar delar av Vatten och avlopp, avfallsverksamheten och parkeringsverksamheten samt delar av Park och gata. Verksamheterna har tidigare funnits på olika platser i stan men finns nu äntligen på samma plats.
-Det här är den största kommunala flytt som någonsin gjorts och består av flera olika projekt. Dels har huvudbyggnaden och en byggnad till byggts om för den nya verksamheten. Dels har en helt ny byggnad uppförts. Vi har gjort markarbeten och byggt ytterligare komplementbyggnader. Garage, förråd och industrilokaler. Markarbetena inkluderade återställning av en förorenad dagvattendamm och vi hanterade jordmassor med föroreningar. Här har vi också en egen stor solcellsanläggning, säger Nils Källman projektledare.
-Örebroporten har anpassat allt specifikt efter våra och örebroarnas behov. Projektledningen har varit lyhörd och dialogen riktigt bra. Våra gamla lokaler på Aspholmen var svårjobbade men nu har vi ändamålsenliga lokaler för vårt uppdrag. Våra medarbetare har fått ett otroligt uppsving med starkare förutsättningar, en härlig arbetsmiljö och vi kan nu göra ett ännu bättre jobb för örebroarna, säger Johanna Elfving.
Och fastigheterna från 60-talet på Aspholmen då? Ja de kommer Örebroporten nu utveckla (så klart) för att sedan erbjuda marknaden byggrätter för attraktiva bostäder och andra verksamheter. Örebroporten jobbar för att Aspholmen i framtiden ska vara en del av centrala Örebro med bland annat handel, bostäder, grönområden och skola. Win-win för Örebro.